E-handel

Allt fler företag erbjuder e-handel och alla siffror pekar på att det bara kommer att öka. I princip alla branscher ställer om och erbjuder försäljning online. Här kan du läsa mer om olika branscher som förändrats radikalt av digitaliseringen och introduktionen av e-handel.

Skönhet

Den digitala skönhetsbranschen är enorm och växer stort. Allt fler väljer att köpa skönhetsprodukter online. Smink, hudvård och hårvård är några av de snabbast växande kategorierna. Många e-handelsbutiker erbjuder konsultation online, via riktiga terapeuter eller via robotar, vilket ger tips och råd till konsumenterna. Sociala medier och användarrecensioner är avgörande för många när de köper skönhet online. Stora profiler på sociala medier, exempelvis Kylie Jenner och Bianca Ingrosso, har snabbt kunnat bygga upp starka varumärken som Kylie Cosmetics och Caia Cosmetics. Dessa har framför allt haft mycket stark försäljning online.

Elektronik

Allt fler väljer att köpa elektronik online. Väsentligt billigare priser och användarrecensioner anses vara de främsta anledningarna till att köpa elektronik på nätet. Ett exempel den digitala omställningen inom detaljhandeln och elektronik är Sibabutikerna som gjordes om till Netonnet-lagershoppar. Allt fler väljer att handla online och det krävs att butikerna och e-handeln är integrerade. Ytterligare en fördel med e-handel är att de ofta går att betala med den digitala valutan bitcoin. Den infördes under 2009 och sedan dess har bitcoin kurs ökat stark i värde. Den handlas på börsen och det blir allt vanligare att erbjuda bitcoin som betalningsmedel online.

Livsmedel

Livsmedelsbranschen har ändrats radikalt de senaste åren. Färdiga matkassar, hemleverans och click-and-collect är bara några av de möjligheter som kunderna har. Det är kostsamt att för livsmedelsjättar att ställa om deras verksamhet och därför har även många nya företag startats inom denna bransch. Även hemleverans av mat från restauranger har ökat stort.

Kläder & skor

Kläder och skor har länge varit en viktig bransch inom e-handeln. Några av de första riktigt stora e-handelsbolagen sålde just skor och kläder.